FIFO

Z SYSTEM-KANBAN.PL

FIFO jest metodą wyceny  zapasów w magazynie na podstawie kolejności przyjęcia produktu przez magazyn. W skrócie materiał który został zakupiony jako pierwszy zostanie skonsumowany w pierwszej kolejności. Metoda ta jest szczególnie przydatna dla produktów, które charakteryzują się dużymi wahaniami cen dostaw.

Kluczowym elementem wdrożenia Lean Management w obszarze produkcji jest zrozumienie przepływu, w jaki sposób materiały poruszają się w procesie produkcyjnym między gniazdami roboczymi.

Mapa przepływu dostarcza informację na temat jak będzie wyglądała produkcja, które elementy procesu przepływają bez problemu, a które wymagają kontroli na wyższym poziomie.

Dla części materiałów w produkcji wymagane jest sterowanie kierunkiem przepływu. Pewien poziom zrównoważenia można osiągnąć dzięki kolejkowaniu FIFO (First In / First Out). Kolejki fifo dyktują kolejność przepływu produktu zarówno w procesie produkcyjnym jak i sprzedażowym.

Zasada działania fifo

Proces przyjęcia i zużycia produktu w opisywanej metodzie przedstawia poniższy schemat.

FIFO
Zasada działania fifo

Patrząc od góry: do magazynu przyjmowane są pewne ilości produktów. Magazyn powinien być zbudowany w taki sposób aby umożliwić rozróżnienie odpowiednich dostaw (kwadraty w różnych kolorach mogą oznaczać kolejność skrzyń w regale).  Przy wydaniu materiału na produkcję należy zawsze korzystać ze skrzyni, która jest pierwsza w regale (w tym przypadku kolor fioletowy). Taki obrót materiałowy umożliwia sprzedaż materiału w cenie, która nie będzie niższa od ceny zakupu.

Fifo w systemach ERP

Data przyjęcia Indeks Zapas JM Cena Wartość
2013-02-04 Cukier 100 kg 5 500
2013-02-03 Cukier 20 kg 4 80
2013-02-02 Cukier 50 kg 6 300
2013-02-01 Cukier 20 kg 5 100
Wartość magazynu: 980

Powyższa tabelka przedstawia historię zakupów cukru przez hurtownię. Jak widać cena za kilogram waha się z dnia na dzień. Zaksięgowanie materiału powinno odbyć się po cenie która obowiązywała w dniu dostawy.

Kolejkowanie FIFO.jpg

Zakładając, że klient kupuje od hurtownika 60kg cukru. Księgowanie zużycia powinno odbyć się jak przedstawia powyższa tabelka. Wycena zużycia powinna odbywać się wg. kolejności dostaw. W powyższym przypadku pierwsza dostawa zrealizowana była 2013-02-01 – 20kg w cenie 5zł/kg. Od tej dostawy należy zacząć wycenę produktu. 20kg cukru powinno być sprzedane wg ceny dostawy czyli 5zł. Klient jednak potrzebuje 60kg. Brakujące 40kg należy wycenić po cenie następnej dostawy z dnia 2013-02-02 – 50kg czyli 6zł/kg.

Zapasy magazynowe po ruchach materiałowych przedstawiają się następująco:

Data przyjęcia Zapas JM Cena Wartość
2013-02-04 Cukier 100 kg 5 500
2013-02-03 Cukier 20 kg 4 80
2013-02-02 Cukier 10 kg 6 60
Wartość magazynu: 640

Większość systemów ERP zezwala na wycenę zapasów wg. metody FIFO. Wdrożenie takiej wyceny magazynu nie powinno sprawić wiele trudności.

REKLAMA
Ciasteczka cookie pomagają nam usprawniać nasze usługi. Korzystając z witryny, zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek.