FIFO: Różnice pomiędzy wersjami

Dodane 38 bajtów ,  6 lis 2022
m
(Utworzono nową stronę "FIFO jest metodą wyceny  zapasów w magazynie na podstawie kolejności przyjęcia produktu przez magazyn. W skrócie materiał który został zakupiony jako pierwszy zostanie skonsumowany w pierwszej kolejności. Metoda ta jest szczególnie przydatna dla produktów, które charakteryzują się dużymi wahaniami cen dostaw. Kluczowym elementem wdrożenia Lean Management w obszarze produkcji jest zrozumienie przepływu, w jaki sposób materiały poruszają si…")
 
Linia 57: Linia 57:
|}
|}
Powyższa tabelka przedstawia historię zakupów cukru przez hurtownię. Jak widać cena za kilogram waha się z dnia na dzień. Zaksięgowanie materiału powinno odbyć się po cenie która obowiązywała w dniu dostawy.
Powyższa tabelka przedstawia historię zakupów cukru przez hurtownię. Jak widać cena za kilogram waha się z dnia na dzień. Zaksięgowanie materiału powinno odbyć się po cenie która obowiązywała w dniu dostawy.
 
[[Plik:Kolejkowanie FIFO.jpg|centruj]]
Zakładając, że klient kupuje od hurtownika 60kg cukru. Księgowanie zużycia powinno odbyć się jak przedstawia powyższa tabelka. Wycena zużycia powinna odbywać się wg. kolejności dostaw. W powyższym przypadku pierwsza dostawa zrealizowana była 2013-02-01 – 20kg w cenie 5zł/kg. Od tej dostawy należy zacząć wycenę produktu. 20kg cukru powinno być sprzedane wg ceny dostawy czyli 5zł. Klient jednak potrzebuje 60kg. Brakujące 40kg należy wycenić po cenie następnej dostawy z dnia 2013-02-02 – 50kg czyli 6zł/kg.
Zakładając, że klient kupuje od hurtownika 60kg cukru. Księgowanie zużycia powinno odbyć się jak przedstawia powyższa tabelka. Wycena zużycia powinna odbywać się wg. kolejności dostaw. W powyższym przypadku pierwsza dostawa zrealizowana była 2013-02-01 – 20kg w cenie 5zł/kg. Od tej dostawy należy zacząć wycenę produktu. 20kg cukru powinno być sprzedane wg ceny dostawy czyli 5zł. Klient jednak potrzebuje 60kg. Brakujące 40kg należy wycenić po cenie następnej dostawy z dnia 2013-02-02 – 50kg czyli 6zł/kg.